Kuru Ciltte Gözenek ve Siyah Noktalar Nasıl İyileştirilebilir?
Kuru cilt problemi Türkiye’de ve Ortadoğu coğrafyasında özellikle son 20–30 yılda artış gösteren bir cilt tablosu. Eşlik eden siyah nokta ve gözenekler, cilt renginde de sarı kahverengi ve karanlık, solgun görünüm birçok kadının ve erkeğin şikayeti.
Son dönemde bu tip cilt problemlerinin sayısındaki artışın en temel sebebi, tabiki beslenme, hareket eksikliği ve yanlış ya da eksik kişisel bakım ürünleri.
Kişisel Bakım ve Cilt Bakım Ürünlerinden Beklentiler
Dermokozmetik kullanımı son dönemde çok yaygınlaşmış olsa da hala kozmetik ürünlerin içerikleri konusunda özellikle de market ürünleri kategorisinde raflarda bekleyen ürünlerin petrol ve koruyucu varlığı cilt için uyumlu değil. Genelde dermokozmetik ürün kullanıcısı kitle anında etki, uzun süreli canlılık ya da ürünleri kullanmayı bıraktığında da cildin parlaklığının ve canlılığının korunmasını talep ediyor.
Sorunlardan en çok göze çarpan noktada, kişisel bakım ve cilt bakım ürünlerinin belli bir rutinin dışında düzensiz ya da yanlış kombinlenerek kullanılması ileri geliyor.
Cilt Bakımında Yapılan Başlıca Hatalar
- Cildin iyi ve dengeli bir temizlik ürünü ile temizlenmeden cilde krem, serum ya da nemlendirici gibi ürünlerle sözde bakım yapılması
- Cilde düzenli bakım yapmadan makyaj ve güneş kremi kullanılması
- Cilde uygun olmayan ve sadece ekonomik sebeplerle ya da bir hevesle ürün satın alınarak kullanılması
- Cildini tanımadan yaptırılan kozmetik işlemler
- Kuru ciltlerde kimyasal peeling uygulaması ve ardından mineral ya da silikon bazlı güneş kremleri ile lekelerin kalıcı hale getirilmesi
- Akne rosacealı hastaların silikon ve parfüm içerikli ürünler kullanması
- Her cilt lekesinin güneş kaynaklı olduğu düşünülerek ve D vitamini değerleri göz önüne alınmadan cilde sürülen bariyer ve güneş kremleri
- Akne vulgaris ya da akne rosacea gibi cilt tablolarında cildi aşırı kurutan temizleme ürünlerinin uygulanması
- Akne vulgaris ya da akne rosacea gibi cilt tablolarında plastik ya da doğal esaslı partikül taşıyan peeling uygulaması ile cilt yangısının ve kızarıklığının arttırılması
- Plastik ve petrol esaslı ürünleri cilde uygulayarak güneşe ve yüksek ısıya maruz kalınması
Kuru Ciltte Gözenek ve Siyah Noktaların Artışı Neden Olur?
Öncelikli sebebi cilt PH’sının yani asit baz dengesinin bozulması olarak nitelendirilebilir. Cildin vücudumuzdan bağımsız bir organ olarak ele alınması da yanlış bir yaklaşım. Susuzluk, c vitaminindeki eksiklik, kahve çay tüketiminin fazlalığı, silikonlu cilt bakım ürünlerinin kullanımı. Cildin sabun ve benzeri maddelerle temizlenmesi başlıca sebepler.
Kuru cildin gözenek ve siyah noktalarının temizlenebilmesi için iki adımlı bir yöntem izlemekte fayda var.
- Su tüketimi ve beslenmeyi kontrol altına alın. Çay ve kahve tüketiminizi en azından birkaç hafta sonlandırın
- Cildinize fazla sebum yani ciltte mumumsu bir tabaka oluşturan yağ tabakasını ve bu salınımı dengeleyecek bir volkanik maske ile haftada en az 2–3 gece bakım yapın. Bu maskeye başlarken 72 saat sabah ve akşam maskeyi cildinizde kısa bir süre tutarak yıkayın. Bu adımda başka bir ürün kullanmayın. Bu bakıma ek olarak 72 saat sonra probiyotik yüz temizleme köpüğü ve ardından iki adımlı bir serum başlamakta fayda var. Cildin nemlendirilmesi ile ilgili bu aşamada direk nemlendirici uygulamak yerine, sadece yağ ve su dengesini sağlayacak sabah ve akşam serumu uygulamak ilk 20 gün için daha faydalı olabilir.
Cildin beyaz ve nemli görüntüsüne kavuşturulmasının adından nemlendirici kullanımına başlanması daha uygun olacaktır.
Siyah noktalı ve gözenekli ciltlerin içerisinde Valerian, Ylang Ylang, Okaliptüs esaslı bileşenler bulunan cilt serumları kullanmaları cildin sebum dengesine kavuşturulmasında faydalı olabilir. Kuru cildin nemlendirilme desteğinde faydalanılabilecek omega 6 ve Indigotin içerikleri de bakım sonrası saatlerde cildin kendisini yenilemesi ve parlak bir görünüme kavuşturulması için iyi bir fikirdir.
Cildin kendisini yenilemesi için gereken süre 21–28 gün olarak nitelendirilebilir. Her bir hücrenin oluşum süresi olarak da adlandırılan 1 turn over bakımın da sonuç vereceği süre olarak hesaplanabilir.